Je metabolisme versnellen

Door je metabolisme te versnellen, verbruik je meer energie en stapel je minder gemakkelijk voedingsstoffen op. Vandaar dat men aanraadt om je metabolisme te verbeteren wanneer je wilt afvallen. Er zijn door onderzoek vele methoden ontdekt waarop je je metabolisme kan verbeteren. Onder andere de juiste voeding, voldoende en de juiste lichaamsbeweging, maar ook allerlei andere handige trucs die in deze tekst staan, kunnen je helpen op je metabolisme te verbeteren.

Metabolisme uitgelegd

Voor we beginnen met de tips en trucs om je metabolisme te versnellen, is het handig om eerst een definitie te geven. Zoals gezegd is metabolisme een ander woord voor stofwisseling. Het is een reeks van biochemische processen in cellen en organismen. De voedingstoffen die het lichaam opneemt, worden zo omgezet in energie. Versnel je je metabolisme, dan verbrand je meer calorieën, waardoor je gemakkelijker kunt afvallen en op gewicht kunt blijven.

Het versnellen van je metabolisme kan op verschillende manieren. In de eerste plaats kan je de processen versnellen met de juiste voeding. Daarnaast speelt een goede lichaamsbeweging een belangrijke rol. Tot slot zijn er nog enkele andere tips die niet onder de eerste twee categorieën vallen. Door deze verschillende manieren te combineren, zal je je lichaamsgewicht beter onder controle kunnen houden en eventueel zelfs afvallen.

Manieren om je metabolisme te versnellen met voeding

Het eten van voldoende eiwitten

eiwitten

Door te eten, zal je metabolisme voor een korte periode van enkele uren versnellen. Dit wordt het thermogene effect genoemd. Het effect van sommige voedingstoffen is groter dan dat van andere. Vetten versnellen je metabolisme met 0 tot 3 procent. Koolhydraten versneller je metabolsime met 5 tot 10 procent. Eiwitten daarentegen versnellen je metabolisme zelfs met 15 tot 30 procent. Dit maakt direct duidelijk wat eiwitten zo belangrijk maakt. Bovendien hebben eiwitten ook andere voordelen te bieden. Eiwitrijke voeding geeft je sneller een verzadigd gevoel. Eiwitten vind je bijvoorbeeld in eieren, vlees en gevogelte,

Koud water drinken

water drinken

Het mag inmiddels duidelijk zijn dat de frisdranken en sapjes uit pakken veel suikers bevatten en dus niet gezond zijn. Door je frisdrank te vervangen door water, versnel je tijdelijk je metabolisme. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat je tot wel dertig procent meer calorieën verbrandt tot een uur na het drinken van een halve liter water. Dat percentage loopt op wanneer je voor koud water kiest om te drinken. De reden hiervoor is simpel. Ook water heeft een thermisch effect. Dat effect wordt groter naar mate het water kouder wordt. Het kost je lichaam meer energie om warm te blijven als het water kouder is. Het opwarmen van water van 22 naar 37 graden in een lichaam zorgt voor een thermisch effect van veertig procent. Let wel op! Water drinken is gezond maar overdrijf niet in hoeveelheden en vermijd ijskoud water.

Kies voor thee

groene thee

Niet alleen water, maar ook het drinken van thee kan emetabolisme te versnellen. Vooral groene thee en oolong thee doen het goed. Daarmee kan je je metabolisme 4 à 5 procent versnellen. Bovendien helpen deze beide theesoorten ook bij de verbranding van vet. Door het drinken van groene thee kan je zelfs je verbranding tot 17 procent verhogen. Als het gaat om oolong thee, dan kan je je verbranding 12 procent groter maken dan wanneer je gewoon water drinkt.

Het drinken van koffie

koffie

De studies naar koffie zijn al tientallen jaren oud. Toen al bleek dat je met koffie je metabolisme met meer dan tien procent kan versnellen. Bovendien heeft het dezelfde effecten op je vetverbranding die ook groene thee en oolong thee hebben. Ook koffie drink je best met mate (2-3 koppen per dag) aangezien teveel koffie ook negatieve effecten kan hebben zoals slapeloosheid en nervositeit.

Maak je maaltijden wat pittiger

 rode pepers

Het eten van rode pepers brengt ook de nodige positieve effecten met zich mee. In de pepers zit een stof die ook wel bekendstaat als capsaïcine. Dit is de stof die de pepers de pittige smaak geeft. Het is ook de stof die helpt om je metabolisme te versnellen. Al is het effect maar beperkt tot 10 extra calorieën per maaltijd. Bovendien moet je er ook wel de geschikte darmen voor hebben. Westerse mensen kunnen minder goed tegen pittig eten, waardoor ze het ook minder goed kunnen afbreken. Indien je lijdt aan maagproblemen, vermijd je best het eten van pepers omdat deze onder andere oprispingen van maagzuur in de hand kunnen werken.

Het gebruik van koolzaad olie

In koolzaadolie zijn zogenaamde middellange vetzuren te vinden, die je metabolisme kunnen versnellen. Je kunt koolzaadolie gebruiken voor bakken en braden, want het bevat minder vet dan boter of olijfolie.

Producten uit de zee

zeewier

De producten uit de zee zijn er in vele vormen. Natuurlijk ben je bekend met vis, en dan vooral witvis. Dit is een bron voor jodium. Ook zeewier heeft positieve effecten op je metabolisme. Jodium helpt je om je schildklier goed te laten functioneren. De stof helpt namelijk de schildklierhormonen aan te maken. Die hormonen hebben een belangrijke invloed op je stofwisseling. Door producten uit de zee te eten kan je je metabolisme dus op een goede manier opvoeren.

De rol van ijzer, selenium en zink

Niet alleen jodium is een belangrijke stof voor je metabolisme. Ook ijzer, Jodium en zink zijn belangrijk. Heb je daar te weinig van, dan zal dat je metabolisme vertragen. Daar zit je natuurlijk niet op te wachten. De stoffen zijn relatief gemakkelijk aan te vullen. IJzer haal je uit voldoende vlees en gevogelte, maar ook groente en fruit spelen een rol. Zink vind je terug in vlees en gevogelte, maar ook in eieren, noten en zaden. Selenium haal je uit vlees en vis maar ook uit knoflook en uit, noten en zaden en broccoli. 

Metbolisme versnellen door spieren op te bouwen!

Kiezen voor Spieropbouw

Niet alleen de juiste voeding kan je metabolisme een boost geven. Ook het opbouwen van je spiermassa stimuleert je metabolisme. Vooral het zogenaamde afterburn effect speelt daar een belangrijke rol in. Dit is de verbranding van calorieën nadat je je spieren heb aangezet tot opbouw. Daarnaast zal je spiermassa toenemen. Extra spiermassa zal dan weer leiden tot extra verbranding van calorieën in rust tijdens de rest van de dag. Spieren opbouwen kan door krachttraining of met onze slimme Technologie.

Metbolisme versnellen door Koude Therapie!

Vetafbraak door kou?

Kou stimuleert de aanmaak van bruin vet en de afbraak van wit (ongezond) vet. Een wandeling in de gezonde buitenlucht of je temperatuur wat lager in huis stimuleert de stofwisseling. Ook onze Coolsculpting is gunstig voor het verhogen van je metabolsime naast het afbreken van vet daar waar de mat de vetcellen koelt. 

Metabolisme versnellen door slapen!

De rol van slaap en ontspanning

De rol van slaap en ontspanning mag ook niet onderschat worden. Wetenschappers ontdekten dat mensen die vijf dagen lang niet meer dan vier uur sliepen per nacht hun metabolisme met 2,6 procent zagen dalen. Dit lijkt niet veel. Maar dit is lang niet het enige effect. Een slaaptekort verhoogt je kans op obesitas, zowel bij kinderen als volwassenen. Bovendien zal slaapgebrek negatief werken op de eerder genoemde hormonen leptine en ghreline. Dit is dus ook negatief voor de eetlust.

Ook stress speelt een rol. Bij slaapgebrek neemt stress toe. Je cortisolniveau kan in een week al met 50 tot 80 procent toenemen. Dit hormoon heeft ook een negatief effect op je vetopslag. Meer cortisol zorgt ook voor meer vetopslag rond de buik. Bovendien laat het je eetlust toenemen. Waardoor je alleen maar nog meer negatieve effecten ervaart. Hoe hoger je cortisolspiegel, hoe hoger je bloedsuikerspiegel ook wordt, terwijl je metabolisme vertraagt.

Laat je begeleiden

Bovenstaande tips helpen je al een eind verder. Niet alle tips zijn immers voor iedereen even bruikbaar en het extreem toepassen van bovenstaande tips zal eerder een averecht effect hebben

0 Reviews

Write a Review